Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Primavara amuzanta imagini ani…

Primavara amuzanta imagini animate

Primavara amuzanta - imagini animate   Primavara readuce natura la viata. Flori, pasarele, animalute, albinete, toate se bucura si se amuza de revenirea primelor raze de soare si a caldurii. Imagini animate...

Nicolae Teclu chimist roman de…

Nicolae Teclu chimist roman de exceptie

Nicolae Teclu – chimist roman de exceptie Pe plaiurile strajuite de muntii inverziti ai Brasovului, s-a nascut in octombrie 1839, Nicolae Teclu, care prin munca sa plina de daruire si patriotism...

Culori acuarele si curcubeu

Culori acuarele si curcubeu

Culori, acuarele si curcubeu   Poezii despre culori, acuarele si curcubeu.   Acuarela cu carnaval - Constanta Buzea   Si, poate, o cursa calare Pe-un cal. Ce minune de cal! Sub rosul si verdele tare Al orasului in carnaval. Culori,...

Animalele ciudate ale Australi…

Animalele ciudate ale Australiei

Animalele ciudate ale Australiei Australia, despartita pana in urma cu cateva secole de restul lumii, a pastrat fauna unor epoci indepartate. Familia marsupialelor, din care face parte, de exemplu, cangurul,...

Mata deseneaza-un ghem

Mata deseneaza-un ghem

Mâța desenează-un ghem Vă oferim spre lectură poezia “Mâța desenează-un ghem” scrisă de Marin Sorescu. Mâța desenează-un ghem Pe măsuța ei, cu gem, Cu lăbuța...