Univers de copil

A+ R A-


Cand se simte mai tare mirosul florilor?

Dupa ploaie, mirosul florilor din gradina si de pe camp se simte mult mai puternic. Faptul e cunoscut tuturor. Care este explicatia?

In flori se gasesc substante mirositoare (uleiuri eterice) care sunt foarte volatile, adica se evaporeaza usor. Tocmai aceasta evaporare a uleiurilor volatile o percepem noi ca miros al florilor.

Vaporii mirositori ai florilor plutesc in aer si inainte de ploaie, si in timpul ploii, si dupa ploaie, intrucat uleiurile eterice se evapora mereu.

Ziua, cand soarele incalzeste mai tare, evaporarea uleiurilor este mai puternica, insa miresmele se ridica in sus, odata cu straturile calde de aer, si de aceea florile nu raspandesc prea mult miros. In timpul ploii, evaporarea uleiurilor eterice se micsoreaza intr-o oarecare masura, dar noi simtim mai tare mirosul florilor, deoarece vaporii nu se raspandesc in jur, impreuna cu vaporii de apa care se gasesc in mari cantitati in aer.

La fel se simte mirosul florilor si seara, dupa apusul soarelui, cand incepe sa se lase racoarea, deaorece suprafata pamantului care fusese incalzita de soare in timpul zilei incepe sa se racoreasca, iar vaporii care se ridica din el satureaza aerul si produc cam acelasi fenomen ca si in timpul ploii.

Dimineata, devreme, cand jos, deasupra pamantului, plutesc inca valuri de ceata, mirosul florilor se simte mai puternic decat ziua, la fel ca seara sau ca in timpul ploii. Dupa ce ceata se imprastie, sub influenta razelor solare, si incepe sa fie ridicata in sus din straturile de aer incalzit, mirosul devine mai slab.

Trebuie sa spunem cateva cuvinte si despre florile de noapte si mirosul lor. Unele flori de gradina, ca regina noptii, sau unele flori de camp, ca de exemplu toporasul de noapte, nu raspandesc nici un miros in timpul zilei. Aceste flori se feresc de soare, strangandu-si petalele in cursul zilei sau adapostindu-se in umbra florilor si ierburiloe vecine, spre deosebire de plantele carora le place lumina, cum sunt romanita sau floarea soarelui, si ale caror petale sunt indreptate mereu spre soare. Odata cu sosirea serii, cand se face racoare si cand se strange in aer o cantitate suficienta de vapori de apa, aceste flori de noapte se deschid si raspandesc in jur un miros ametitor.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Deschide usa crestine versuri

Deschide usa crestineAfla versuri colinde - Deschide usa crestine.   Deschide usa crestine Ca venim din nou la tine. Drumu-i lung si-am obosit,De departe am venit.

Confectionam ratusca si puisor…

Confectionam ratusca si puisorul din coji de nuca

Confectionam ratusca si puisorul din coji de nuca Copiii indragesc animalutele si insectele, mai ales puisorii. Astfel, dorim sa va prezentam cum puteti confectiona cu acestia ratusca si puisorul din coji...

Despre hemoroizi si tratamentu…

Despre hemoroizi si tratamentul hemoroizilor

Despre hemoroizi si tratamentul hemoroizilor O boala foarte des intalnita sunt “hemoroizii” sau cum li se zice popular – “tranjii”.

Cantec pentru zapada

Cantec pentru zapada

Cantec pentru zapada   Va oferim spre lectura poezia “Cantec pentru zapada”. Versurile sunt semnate Ioana Dana Nicolae.   Hai, Asterne-te pe jos, Covor frumos, Iarna, Arunca-ti semintele Ca a plecat Pasarea de foc, Sa creasca si iarba ta Sa...

De ce clipesc stelele

De ce clipesc stelele

De ce clipesc stelele Stelele clipesc mereu. S-ar parea ca se intampla ceva acolo: poate ca izbucnesc focuri de artificii sau poate ca se aduna sau se imprastie niste nori.