Univers de copil

A+ R A-


Caracteristicile generale ale insectelor

Caracterele generale ale insectelorCarabusii, fluturii, albinele, mustele, tantarii, lacustele sunt insecte. Insectele se aseamana intre ele, avand cateva caracteristici comune. Va prezentam cateva dintre acestea.

·         Insectele au corpul acoperit cu o materie numita chitina, care formeaza scheletul extern al corpului.

·         Insectele au corpul impartit in trei parti: cap, torace si abdomen.

·         La cap insectele au doi ochi compusi, doua antene simtitoare si armatura bucala.

·         Insectele au o armura bucala formata dintr-o buza superioara, o buza inferioara, doua mandibule si doua maxilare chitinoase, care sunt diferite ca forma, dupa felul de hranire.

·         La toate insectele, toracele este alcatuit din trei inele, fiecare inel avand cate o pereche de picioare articulare, deci trei perechi de picioare.

·         Insectele au pe partea superioara a toracelui doua perechi de aripi, in afara de musca si tantar, care au numai o singura pereche.

·         Respiratia la insecte se face prin trahei.

·         Insectele se inmultesc prin oua.

·         Larvele se dezvolta prin metamorfoza, care poate fi completa (larva, nimfa, adult), ca la carabus, albina, fluture, musca si necompleta (larva si adult), ca la paduche, purice, lacusta si altele.

Insectele sunt cele mai numeroase animale care traiesc astazi. Ele numara aproape un milion de specii. Cele mai multe insecte sunt daunatoare omului si contra lor omul duce o lupta continua. Carabusul, fluturii, lacustele si multe altele sunt daunatoare plantelor cultivate.

Tantarii, puricii si alte insecte ataca direct pe om. Ele il inteapa pentru a se hrani cu sangele lui si-i transmit in acelasi timp microbii unor boli.

Printre insecte sunt insa si unele folositoare omului, aducandu-i mari servicii. Albinele si fluturii de matase produc substante folositoare. Albinele, care culeg nectarul, fac si polenizarea florilor. Alte insecte sunt folositoare omului deoarece ele ataca si distrug pe cele daunatoare. Omul foloseste lupta dintre ele pentru a apara culturile. Astfel, buburuza este un ajutor pretios, caci distruge puricii de plante.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda ursului

Legenda ursului

Legenda ursului Se spune ca a trait odata, intr-un sat, un mos tare-tare ursuz si nesuferit de toti cei din jurul sau. Acesta era prisacar si avea foarte multa miere, dar...

Mere planse de colorat

Mere planse de colorat

Mere - planşe de colorat   Zemoase şi foarte gustoase, merele sunt nişte fructe delicioase. Au o multitudine de culori şi sunt foarte sănătoase. Alege fişa de colorat preferată şi haide să...

Poezii de iarna despre omul de…

Poezii de iarna despre omul de zapada

Poezii de iarna despre omul de zapada   Iata cateva versuri despre omul de zapada, minunate poezii de iarna.   In gradina langa strada Sade omul de zapada, L-am facut cu mana mea Din covorul alb de...

Culoarea albastru semnificatie…

Culoarea albastru semnificatie in desenele copiilor

Culoarea albastru semnificatie in desenele copiilor   O componenta foarte importanta in desenele copiilor o reprezinta culoarea. Sa vedem insa ce ne dezvaluie preferinta pentru albastru, culoarea albastra in desenele copiilor. Albastru semnifica...

Sablon decoratiune cu Mos Nico…

Sablon decoratiune cu Mos Nicolae de colorat si decupat

Sablon decoratiune cu Mos Nicolae de colorat si decupat   In asteptarea lui Mos Nicolae puteti sa realizati acasa, la gradinita sau la scoala impreuna cu copiii o decoratiune speciala care ni-l...