Univers de copil

A+ R A-


Ce sunt hormonii

Toata lumea vorbeste astazi despre hormoni si despre vitamine, dar prea putini sunt aceia (in afara, bineinteles, de specialisti si medici) care sa stie exact despre ce este vorba. In mintea multor profani, hormonii iau aspectul unor adevarati mostri care, dupa fantezia lor, ne daruiesc sanatatea sau bolile cele mai cumplite. Ce sunt hormonii?

Ultimele cercetari stiintifice ne arata ca este vorba despre niste combinatii organice elaborate unele in mod continuu, altele doar periodic de anumite organe specializate si care dau posibilitatea organismului sa-si indeplineasca diferitele functii. In ultima vreme s-au recunoscut de altfel alaturi de hormonii propriu-zisi, elaborate de glande bine definite, niste hormoni – ca sa zicem asa – de mana a doua si a caror origine este invaluita in mister. Centrul care stapaneste toate glandele endocrine este constituit de lobul anterior al glandei ipofize si care la randul sau se gaseste sub dominatia unei anumite portiuni din creier. Acest lob anterior al ipozifei da, deci, nastere la o serie de substante care influenteaza glandele cu secretie interna.

Amintim:

· Hormonul cresterii care (dupa cum se poate constata experimental) sporeste lungimea membrelor. Cand aceasta substanta lipseste, individual ramane pitic.

· Hormonii gonadotropi, care desi lipsiti de specialitate sexuala, conduc functiile glandelor sexuale ale femeii. Lipsa acestor hormoni produc diferite tulburari ca infantilism, obezitate, tulburari menstruale, lipsa de dezvoltare a aparatului genital, etc.

· Hormonul tirotrop care stimuleaza activitatea glandelor tiroide.

· Hormonii adenotropi care stimuleaza functiile glandelor suprarenale, paratiroide, pancreas.

· Hormonul lactatiei (prolactina).

· Hormonii metabolismului.

· Hormonii diabetogeni, care determina hiperglicemia (cresterea cantitatii de zahar in sange).

· Hormonii schimburilor de hidrati de carbon si hormonii schimburilor de grasimi, care se gasesc in sange dupa ingerarea excesiva a hidratilor de carbon si a grasimilor.

O alta glanda de insemnatate capitala este pancreasul care produce hormonul numit insulina, ce scade cantitatea de zahar din sange. Lipsa insulinei provoaca diabetul. Glandele suprarenale dau nastere la doi hormoni: cortina (a carei lipsa cauzeaza boala cunoscuta sub denumirea de maladia lui Addison, caracterizata prin scaderea apreciabila a tensiunii arteriale, oboseala, pigmentarea pielii si a mucoaselor, zahar in urina) si adrenalina (a carei constitutie chimica este cunoscuta si care poate fi preparata pe cale dintetica, ce transforma glicogenul din ficat in glucoza pentru a-l pune la dispozitia organelor care lucreaza).

Glanda tiroida produce hormonul hormonul tiroidian, o substanta proteinica in care figureaza tiroxina (care poseda efecte asemanatoare acelora ale hormonului, adica sporirea schimburilor organice, producere de caldura si excitabilitate nervoasa). Excesul de hormon tiroidian provoaca asa-zisa boala a lui Basedow.

Hormonii sexuali masculine au origini diferite.

 

Testosteronul si andresteronul sunt elaborate de testiculi si andrenosteronul de portiunea corticala a glandei suprarenale. Acesti trei hormoni, foarte inruditi din punct de vedere chimic, fac sa sporeasca volumul anumitor organe (veziculele seminale ale rozatoarelor si creasta cocosului) atrofiate la castrati. Lipsa acestor hormoni provoaca eunuchoidizmul la copiii castrati insuficienta acestor hormoni sexuali da nastere la impotenta sexuala, la scaderea libido-ului (a dorintelor sexuale), la hipertorfia prostatei, etc. Rolul lor in viata barbatului este imens. Putem spune ca nu poate exista om normal (din toate punctele de vedere) atunci cand glandele lui sexuale nu elaboreaza cantitati suficiente de hormoni. Foarte mutle cazuri (uneori grave, ajungand pana la sinucidere) nu au alta cauza decat insuficienta secretoare a glandelor sexuale. Bineinteles insa ca, de fapt, in orice caz de neurastenie sexuala intervin si mecanisme psihice care au la randul lor o puternica inraurire asupra gunctiilor glandelor sexuale. Se stabilesc adevarate cercuri vicioase psihofizice, care pentru a fi suprimate reclama interventia rabdatoare, migaloasa a unui specialist. Glandele sexuale ale femeii dau nastere hormonului folicular sau oestrina care determina rutul la femeile infantile si la animalele adulte castrate. Are drept functiune sa provoace proliferarea mucoasei uterine, cresterea glandelor mamare. Disparitia hormonului folicular sau insuficienta sa provoaca diverse tulburari: menopauza artificiala sau naturala, amenoree, artrite, tulburari ale schimburilor nutritive, hipertensiune arteriala. Mai exista natural si alti hormoni, insa importanta lor este mai mica. Credem ca din cele spuse oricine isi poate face o idee despre insemnatatea hormonilor!


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Vine vine primavara

Vine vine primavara

Vine, vine primavara   Cantecul “Vine, vine primavara” – versuri si varianta audio   Vine, vine primavara, Se asterne-n toata tara. Floricele pe campii, Hai sa le-adunam, copii.

Cum alegem o gradinita particu…

Cum alegem o gradinita particulara

Cum alegem o gradinita particulara? Atunci cand soseste momentul in care trebuie sa ne dam copilul la gradinita, cea mai fireasca intrebare este aceea daca ar trebui sa optam pentru una...

Doar una e primavara

Doar una e primavara

Doar una e primăvara   Cântecul “Doar una e primăvara” - versuri şi varianta audio.   Mii de albine, sute de fluturi,Zeci de copii, aleargă pe câmp.Mii de culori, sute de flori,Dar, doar una...

Cum a ajuns omul salbatic Yowi…

Cum a ajuns omul salbatic Yowie in Australia

Cum a ajuns omul salbatic Yowie in Australia? Omul salbatic din Australia e numit yowie. Primul raport in ce-l priveste dateaza din 1975: uriasi acoperiti cu par care locuiau in padurea...

Ateroscleroza ucigasul mut

Ateroscleroza ucigasul mut

Ateroscleroza - ucigasul mut Picaturile de grasime care se depun zilnic, de-a lungul unor zeci de ani, formeaza pe peretele intern a arterelor placi mici si dure, in cadrul bolii numite...