Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Bancuri si glume de halloween

Bancuri si glume de halloween

Bancuri si glume de Halloween   De Halloween nu poate lipsi nici umorul, umor negru, macabru: glume, bancuri si mesaje din care nu pot sa lipseasca: vampirii, spiritele, vrajitoarele, zombie, scheletele, fantomele,...

Relatiile dintre parinti si co…

Relatiile dintre parinti si copilul mic

Relatiile dintre parinti si copilul mic Pentru dezvoltarea posibilitatilor fizice si sufletesti, copilul are nevoie de spatiu interior si exterior, de sentimentul de libertate. Pentru educatia copilului este necesara multa...

Perioada de alaptare

Perioada de alaptare

Perioada de alaptare Hranirea cu lapte matern a nou nascutilor le ofera acestora cea mai completa nutritie posibila, laptele matern fiind un complex unic de substante hranitoare si anticorpi care contribuie...

De Sfanta Inviere

De Sfanta Inviere

De Sfanta Inviere - versuri Va oferim spre lectura poezia “De Sfanta Inviere” scrisa de Vasile M. Draganescu. Deci nu-i cuvant sa ne mahnim; Uitand orice durere, Cu totii sa ne veselim De...

Consumul de sare sanatate sau …

Consumul de sare sanatate sau otrava

Consumul de sare - sanatate sau otrava Sarea da sanatate si viata, dar ea poate sa fie si otrava. Stim ca sangele din corpul nostru are sare in cantitate de 7...