Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Dintii de lapte la copii

Dintii de lapte la copii

Dintii de lapte la copii   Primii dinti ai bebelusului apar de obicei in jurul varstei de 5-6 luni. In perioada eruptiei, bebelusii pot prezenta stari febrile, neliniste, somn intrerupt. Primii dintii...

Citate maxime statusuri si mes…

Citate maxime statusuri si mesaje despre Anul Nou

Citate, maxime, statusuri si mesaje despre Anul Nou   Vrei citate, maxime, statusuri, mesaje despre Anul Nou? Vrei sa iti impresionezi prietenii? Citeste si alege citatul, maxima, statusul, mesajul cel mai frumos...

Felicitari de Florii 2016

Felicitari de Florii 2016

Felicitari de Florii 2016 Duminica, 24 aprilie 2016, e zi de sarbatoare. Sarbatorim Floriile, prilej cu care ii celebram pe toti cei ce poarta nume de flori. Suprindeti-va prietenii,...

Masa lui Traian

Masa lui Traian

Masa lui Traian Va oferim spre lectura poezia “Masa lui Traian”, scrisa de Cicerone Theodorescu si inclusa in volumul "De bello dacico". Popas. Pe-o inaltime. ...

Traditii credinte obiceiuri si…

Traditii credinte obiceiuri si superstitii de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare

Traditii, credinte, obiceiuri si superstitii de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare   Sarbatoarea Fecioarei Maria - Adormirea Maicii Domnului are loc intotdeauna pe 15 august, fiind cunoscuta si sub denumirea de...