Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Cat a durat razboiul troian

Cat a durat razboiul troian

Cat a durat razboiul troian Aproximativ 53 de zile – afirma oamenii de stiinta contrazicandu-l pe Homer care in Iliada si Odiseea relateaza ca razboiul dintre troieni si ahei a durat...

Cei trei muschetari de Alexand…

Cei trei muschetari de Alexandre Dumas rezumat

Cei trei muschetari de Alexandre Dumas - rezumat Va prezentam rezumatul pentru unul din cele mai frumoase si citite romane ale lui Alexandre Dumas, Cei trei muschetari. D’Artagnan...

Ingandurarea lunii mai

Ingandurarea lunii mai

Ingandurarea lunii mai   Delectati-va citind poezia “Ingandurarea lunii mai” scrisa de Dumitru Eliade.   In ziua-n care m-asteptai Se-ngandurase luna mai   Si-ngandurarea ei trecea Incet, pe carele cu cai.

Peste varfuri de Mihai Eminesc…

Peste varfuri de Mihai Eminescu

Peste vârfuri de Mihai EminescuPeste vârfuri trece lună,Codru-şi bate frunza lin,Dintre ramuri de arinMelancolic cornul sună.

Mesteacanul din poiana in lege…

Mesteacanul din poiana in legenda

Mesteacanul din poiana in legenda Intr-o zi, Dumnezeu a coborat pe pamant si s-a oprit intr-o poiana, sa se odihneasca. Poiana era extrem de luminoasa si frumoasa. Totul parca vuia a fericire...