Univers de copil

A+ R A-


Febra la bebelusi si copiii nou-nascuti

febra la bebelusi si copiii nou nascutiFebra nu este o boala, ci un simptom al altor boli ori un semn ca organismul se lupta cu o infectie. Am putea spune ca febra face parte din mecanismul natural de aparare al organismului, fiind un indicator ca imunitatea functioneaza la capacitate maxima. Totusi, pentru bebelusi si copiii nou-nascuti, febra e un motiv de ingrijorare pentru parinti, dar nu e neaparat un lucru rau daca apare la copiii mai mari de 3 luni. Daca copilul plange, este nelinistit sau nu mananca nimic, ceva nu este in regula. Puneti-i mana pe frunte si vedeti daca are febra.

La bebelusi si la copiii mici, mai ales la nou-nascuti, temperatura normala este intre 36-37°C, in functie de perioada de zi - e cea mai scurta la mijlocul zilei si cea mai mare dupa-amiaza. O temperatura de peste 38°C semnifica o crestere a temperaturii si indica un semn de boala. Temperatura copilului poate creste alarmant de repede cand e bolnav, dar o temperatura usor crescuta nu e un indicator exact al sanatatii copilului. Bebelusii si copiii pot fi bolnavi cu o temepratura normala sau subnormala, dupa cum unii copii pot avea temperatura usor crescuta, fara a fi bolnavi. Astfel incat, daca vi se pare ca nu ii e bine copilului, s-ar putea sa fie bolnav chiar daca are temperatura normala. Temperatura sa poate ajunge sa creasca temporar daca s-a jucat cu multa energie, in special pe vreme calda. Daca temperatura copilului este de peste 38°C si daca s-a odihnit jumatate de ora, s-ar putea sa fie bolnav, astfel incat cautati alte semne de boala.

Febra este un semn ca sistemul imunitar functioneaza adecvat pentru a lupta cu o infectie. Dar iata cateva indicii care va pot fi de folos in citirea unui termometru:

·        Chemati medicul daca copilul e oarecum rece.

·        De asemenea, chemati medicul daca vi se pare ca minunea voastra, copilul, are febra.

·        Pentru aceasta, luati-i temperatura din nou dupa 20 de minute. Daca temperatura e tot crescuta, incercati sa o reduceti.

E destul de greu totusi. De aceea venim in sprijinul dvs. oferindu-va cateva informatii ce va pot fi de folos. Astfel, va pot pot fi de folos cateva semne de boala:

1. Copilul poate avea febra daca:

·        Se plange ca nu se simte bine;

·        Arata palid, ii e frig si are frisoane;

·        Arata imbujorat si fruntea ii e calda.

2. Chemati doctorul daca:

·        Copilul are febra peste 39,4°C - peste 38,3°C daca are sub un an si nu puteti sa i-o scadeti;

·        Are febra timp de 24 de ore.

Daca credeti ca are febra copilasul dvs., puneti-i obrazul pe frunte. Nu utilizati mana deoarece, daca e vreme rece, prin comparatie fruntea copilului vi se va parea calda. Daca fruntea vi se pare calda, luati-i temperatura.

Luati in calcul ca febra poate surveni in urma a numeroase cauze. De cele mai multe ori, febra e un simptom al unei probleme de sanatate, avand o potentiala cauza, de exemplu:

·        Infectie. Majoritatea situatiilor cand copiii nou-nascuti fac febra sunt cauzate de infectii sau alte boli. Dar, nu trebuie sa va ingrijorati rau, febra e semn ca organismul lupta cu infectia, stimuland mecanismele naturale de aparare a corpului.

·        Haine prea groase. Copilasii, nou-nascutii, bebelusii, pot face febra daca sunt prea infofoliti sau daca se afla intr-o incapere foarte incalzita. Nu uitati ca ei pot sa isi regleze temperatura la fel de bine ca si copiii mari. Totusi, necesita sa fim extrem de atenti la astfel de situatii, deoarece nou-nascutii pot indica o infectie grava. Chiar si bebelusii extrem de infofoliti trebuie sa fie examinati de un medic daca au febra.

·        Vaccinuri. Se stie ca bebelusii si copiii nou-nascuti fac uneori o usoara febra dupa ce sunt vaccinati. Urmati cu atentie simptomele si veti gasi raspunsul la probleme.

·        Iesirea primilor dintisori. Nu e un secret pentru nimeni ca la iesirea primilor dintisori ai copilului, acesta manifesta o usoara crestere a temperaturii. Atentie, totusi, daca temperatura depaseste 37,8°C, cauza nu sunt dintisorii si trebuie sa apelati la doctorul de familie.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Citate celebre despre iubire i…

Citate celebre despre iubire in limba engleza

Citate celebre despre iubire in limba engleza De-a lungul timpului scriitori si artisti celebri au incercat sa defineasca acest simtamant in cuvinte. Va oferim o selectie de citate despre dragoste, iubire...

Activitati recreative si distr…

Activitati recreative si distractive de Paste pentru copii

Activitati recreative si distractive de Paste pentru copii Se anunta o perioada mai relaxanta pentru copiii dvs., prilej cu care puteti petrece mai mult timp alaturi de ei, in activitati diverse...

Legenda crivatului

Legenda crivatului

Legenda crivatuluiCrivatul iesi odata la plimbare, dar era atat de nebunatec, pe unde trecea, facea o multime de neoranduieli.Intra mai intai intr-o gradinita si cum intra, se apuca sa scuture...

Povesti la lampa

Povesti la lampa

Povesti la lampa Va oferim spre lectura “Povesti”, versuri scrise de Adrian Ulmu. Aprinde lampa! Ziua fara veste Se face tot mai mica, tot mai mica. Albumul lasa-l, ca un mos sa-ti...

Serbarea Craciunului

Serbarea Craciunului

Serbarea Craciunului Craciunul! Ce inseamna si cum sa il praznuim? Iata doua intrebari ce se cuvine sa ni le punem ca orice crestin bun. Serbarea Craciunului au intocmit-o parintii bisericii spre...