Univers de copil

A+ R A-


Gradina Zoologica din Hamburg

Ca orice mare oras care se respecta, Hamburg are si o gradina zoologica, una din cele mai mari si mai vechi din Europa. Situata in partea de nord-vest a orasului, ea a fost deschisa in forma de azi, cu amenajari moderne, in anul 1907, un nucleu existand inca din secolul trecut.

Spre deosebire de alte gradini zoologice din Europa si chiar din lume, cea din Hamburg nu apartine primariei orasului si nu este subventionata de aceasta, ci se intretine numai din incasarile proprii provenind din taxe de intrare, vanzari de diapozitive color, ilustrate, carti, brosuri, etc.

Gradina Zoologica Hagenbeck din Hamburg (Hagenbeck Tierpark, Hagenbeck Zoo) este una din marile atractii turistice ale Germaniei. Gradina Zoologica apartine familiei Hagenbeck, proprietara unei firme vechi de peste un secol, specializate in organizarea de expeditii pentru capturarea animalelor salbatice si vanzarea acestora catre circuri, menajerii si gradini zoologice din intreaga lume. Era firesc ca batranul Carl Hagenbeck, fondatorul firmei, sa-si organizeze si propria sa expozitie de animale, la inceput in forme mai modeste care, in decursul timpului, au evoluat pana la aspectul de astazi.

Se spune ca o inovatie fundamentala a fost aplicata in Gradina Zoologica din Hamburg – renuntarea la custile cu zabrele si prezentarea animalelor in «libertate aparenta», cu ajutorul unor santuri adanci cu profile bine calculate, care inconjoara terenul repartizat speciei respective si care face imposibila parasirea lui ori atacarea si vatamarea vizitatorilor. Sistemul, patentat in 1896, este atat de sigur, incat este folosit si in cazul leilor sau tigrilor.

Fiecare specie este prezentata intr-un decor cat mai apropiat de cel natural in care traiesc in libertate. Astfel, pentru mufloni au fost cladite stanci artificiale pe schelet de otel. Bizonii pasc intr-un colt de parc care aminteste de pasunile nord-americane de alta data. Felinele, ursii albi, focile, au amenajate stancarii alaturi de mici lacuri artificiale in care sa se balaceasca.

Doar elefantii nu pun probleme, fiind atat de pasnici, incat isi completeaza din mana vizitatorilor hrana, pe langa ratia zilnica. Stiti cat cantaresti si ce contine? Nu mai putin de 125 kg fan si sfecla, precum si 200 litri de apa, asigurate de catre administratie.

Parcul este completat si cu elemente decorative, cum ar fi un pod japonez care, impreuna cu cateva tufisuri, cauta sa dea un aer extrem-oriental zonei respective. Sau, un stalp totemic, avand pe el sculptate si pictate, in culori stridente, masti si chipuri de zeitati ale indienilor nord-americani. Stalpul este un dar al orasului Seattle – Washington.

O lucrare in bronz reprezinta copia fidela – mulaj – a doi serpi boa, morti in anul 1907, deoarece, scapand din cusca in care erau trasportati, s-au luptat intre ei pentru cadavrul unei lebede si si-au infipt coltii, unul in trupul celuilalt, pana cand nu s-au mai putut desparti si au alunecat in lac unde s-au inecat.

Plimbarea prin Gradina Zoologica din Hamburg presupune ore intregi pentru a putea vedea animalele salbatice, numeroase atat ca si specii, cat si ca indivizi din fiecare sepcie. Dintre ele se detaseaza puzderia de maimute de tot felul, ale caror glumbuslucuri fac deliciul copiilor. Tot aici te intalnesti cu elegantele pasari Flamingo sau cu zeci de papagali de toate culorile si marimile, randuiti pe «aleea papagalilor».

Vizitarea parcului se incheie cu o surpriza, respectiv zona animalelor disparute de milioane de ani. Reproduceri in marime naturala de dinozauri si alte specii contemporane lor sunt plasate in aer liber, in cele mai firesti pozitii. Astfel, un brontozaur «paste» intr-o poiana, alte doua surate infioratoare din Jurassic «se lupta» intre ele, un Triceratops gulerat, pe jumatate scufundat in balta din apropiere «se scalda» in voie. Animalele sunt atat de bine reproduse, atat in forma corpului, cat si ca dimensiuni, culoare si atitudini, incat vizitatorul are impresia ca a intrat intr-un «tunel al timpului» si traieste in plina epoca preistorica.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Secretele memoriei

Secretele memoriei

Secretele memoriei Un baiat dintr-a cincea mi s-a plans ca are o slaba tinere de minte si de aceea nu poate raspunde la lectie asa cum trebuie. Parca s-ar fi trecut...

Cartita si soarele

Cartita si soarele

Cartita si soarele Va oferim spre lectura fabula “Cartita si soarele”, povestita de Stan Protopopescu. Intr-una din zile, un vanator a tras cu arcul intr-o veverita, care sarea din...

Sfaturi practice si reguli de …

Sfaturi practice si reguli de igiena

Sfaturi practice si reguli de igiena Pentru sanatatea si igiena dumneavoastra va oferim o serie de sfaturi legate de igiena dintilor, ochilor, urechilor, nasului, plamanilor si pielii.

Tratamente naturiste cu plante…

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera G

Tratamente naturiste cu plante medicinale pentru boli si afectiuni care incep cu litera G Asupra noastra se pot abate diverse afectiuni si boli, insa ele pot fi tratate uneori...

Povestea nasterii lui Iisus Hr…

Povestea nasterii lui Iisus Hristos pentru copii

Povestea nasterii lui Iisus Hristos pentru copii Va prezentam povestea nasterii lui Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, pentru copii. Pentru a respecta povestea reala, s-a realizat o adaptare dupa Luca, 1:26-38; 2-1-20;...