Univers de copil

A+ R A-


Icterul la nou-nascuti

 

Ai trecut cu bine de nastere, iar copilul incepe sa se dezvolte. Imediat dupa nastere, insa, in sangele fatului si nou-nascutului, circula mult mai multe globule rosii (6-8 milioane/ml) decat mai tarziu, in sangele sugarului. Ele se distrug in primele zile deoarece nu mai sunt necesare. Acest numar mare de globule rosii in sangele fatului este o urmare a faptului ca el primeste oxigenul exclusiv prin placenta materna, deci, in conditii mult mai nefavorabile decat ale bebelusului, care isi procura acest oxigen direct din atmosfera prin proprii sai plamani.

 

Din pigmentul sanguin (hemoglobina), rezultat din distrugerea globulelor rosii, se fabrica in celulele ficatului bilirubina (pigmentul bilei) care, prin suprasolicitarea celulelor ficatului (cantitate mare de hemoglobina) si prin deficitul functional al celulelor ficatului, este trimisa din nou in sange, in loc sa treaca in intestine sub forma de bila. Aceasta este explicatia aparitiei icterului (galbenarea), in a 2-a sau a 3-a zi de viata, care coloreaza in galben sclerele (albul ochilor), mucoasele si pielea copilului. Aceasta forma de icter nu trebuie considerate ca o boala, chiar daca in aceasta perioada copilul suge ceva mai prost sau este mai somnoros. In consecinta, icterul fiziologic al sugarilor nu necesita nici un tratament.

Este bine de stiut ca, in cazul icterului fiziologic, scaunul copilului este totdeauna normal colorat, iar urina este galbena, lipsita de bilirubina, in timp ce in cazul unui icter, de exemplu, prin astuparea cailor biliare (caz patologic), urina are o culoare inchisa, datorita eliminarii in cantitate mare a bilirubinei prin rinichi.

 

Icterul fiziologic al nou-nascutilor dispare de obicei dupa 1-2 saptamani. In cazul in care persista mai mult, dragi parinti, nu trebuie sa fiti ingrijorati daca copilul dumneavoastra creste normal in greutate. In cazul in care apare febra sau starea generala a copilului se altereaza ne vom gandi la cauze mult mai serioase ale icterului.

 

Statistic, dintre copiii nascuti la termen, 20% nu prezinta deloc icter, in timp ce 50-80% prezinta doar o forma usoara, cu coloratie discreta a pielii. In ceea ce priveste copiii premature, acestia prezinta, fara exceptie, icter in prima luna de viata. Acesta este mult mai intens decat la nou-nascutul la termen, culoarea pielii are o nuanta galbena- verzuie, in urina apare bilirubina (culoare inchisa), iar scaunul este normal colorat. Acest icter intens al prematurului se datoreaza in mai mica masura distrugerii de globule rosii si, mai ales, imaturitatii ficatului.

 

Daca icterul apare inca din prima zi de viata si se itentifica rapid, este vorba de o stare patologica uneori grava. In acest caz, se cere de urgenta interventia medicului.

 

Semnificatia simbolica a anoti…

Semnificatia simbolica a anotimpurilor

Semnificatia simbolica a anotimpurilor Anotimpurile sunt vitale pentru tranzitia si evolutia planetei noastre. Dar ele influenteaza foarte mult si constiinta si starea de spirit a oamenilor. Procesiunea anotimpurilor are un profund...

Felicitari cu mesaj de Mos Nic…

Felicitari cu mesaj de Mos Nicolae

Felicitari cu mesaj de Mos Nicolae 6 decembrie e o zi de sarbatoare. E ziua Sf. Nicolae sau Mos Nicolae, asa cum il stiu copiii. Ati pregatit ghetutele? Mos...

Asediul baltii

Asediul baltii

Asediul baltii Va oferim spre lectura poezia “Asediul baltii” scrisa de Marin Sorescu. Asediul baltii cu broscoi Se face-n pas de mars: un-doi! “Trei-patru” daca...

Comoara din vegetale si benefi…

Comoara din vegetale si beneficii

   Comoara din vegetale si beneficii

Fetita Lisuca si pisica Miauli…

Fetita Lisuca si pisica Miaulica

Fetita Lisuca si pisica Miaulica Va oferim sper lectura povestea "Fetita Lisuca si pisica Miaulica" scrisa de Otilia Cazimir. Pe fetita o cheama Lisuca, pe pisica o cheama Miaulica, iar pe papusa,...