Univers de copil

A+ R A-


Insolatie - tratament si masuri de prim ajutor

 

Tratament - insolatie

Primul lucru dupa care iti poti da seama ca o persoana a facut insolatie este acela ca inceteaza sa mai transpire. De indata ce constati acest lucru, este imperativ ca persoana afectata sa primeasca ajutor specializat inainte de a se ajunge la probleme de sanatate mult mai grave si chiar deces.

 


Masuri de prim ajutor - insolatie

         Mutati persoana afectata intr-un spatiu racoros, departe de razele soarelui.
Indepartati-i hainele, asezati-l in asa fel incat sa se expuna cat mai mult din corpul sau la aer (cat mai multa suprafata corporala sa intre in contact direct cu aerul).

        Racoriti intregul corp al pacientului cu apa rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizata pe corp sau aplicata cu ajutorul unui burete, reusindu-se astfel scaderea temperaturii corporale. Daca exista conditii, se poate infasura intr-un cearsaf umed.

        Se pot aplica pachete de gheata sau comprese pe abdomen, pe gat si in axile (subsuoara), locuri unde vasele de sange mari se gasesc la suprafata tegumetului. Se interzice introducerea pacientului intr-o baie de gheata.

         Asezati persoana afectata in pozitia culcat cu picioarele usor ridicate.

         Daca respiratia se opreste, trebuie incepute manevrele de respiratie artificiala.

         Se interzice administrarea de aspirina sau paracetamol (acetaminofen) sau orice alt medicament pentru a reduce temperatura corporala ridicata din timpul insolatiei, deoarece ii va face mai mult rau din cauza raspunsului organismului la insolatie.

         Nu folosi alcoolul pentru frectii pe corp si incheieturi.

         Nu este indicat sa-i administrezi orice (nici apa) pana ce nu i se stabilizeaza starea.

         Daca pacientul este constient si capabil sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) in primele 2 ore pentru a-l hidrata. Trebuie sa se bea apa, sucuri pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute.

         Repausul la pat este absolut necesar dupa insolatie, iar temperatura corpului va fluctua anormal cateva saptamani dupa incident.

Pentru restabilire dupa o asemenea tulburare datorata caldurii excesive, trebuie sa se consume mari cantitati de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazare si fasole boabe.

Este necesara o perioada de odihna de 24 de ore, timp in care trebuie continuata inlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei solutii de rehidratare. Trebuie evitate activitatile fizice extenuante. In mod normal, rehidratarea completa cu lichide pe cale orala dureaza in jur de 36 de ore, dar majoritatea pacientilor incep sa se simta mai bine in cateva ore. 

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Scapa de balonare la stomac si…

Scapa de balonare la stomac si senzatia de disconfort

Scapa de balonare la stomac si senzatia de disconfort Senzatia ca acum faci poc, crampe, arsuri la stomac – 10% dintre oameni se confrunta cu astfel de probleme, cand si cand,...

Sunt mandru de tara mea

Sunt mandru de tara mea

Sunt mandru de tara mea Va oferim spre lectura cateva versuri, ilustrate prin ochi si cuvinte de copil, despre mandria si mireasma meleagului natal romanesc. ...

Lupta de voinici

Lupta de voinici

Lupta de voinici Va oferim spre lectura poezia “Lupta de voinici” scrisa de Ioan Ciocarlan. Dup-atata vreme Petrecuta-n clase, Veseli ies copiii Apucand spre case.

Bunica versuri

Bunica versuri

Bunica versuri   Iata poezia “Bunica” scrisa de Gabriel Iuga.   A fost bunica azi-noapte pe la noi Dar n-a mai stat. De ce atata zor? De ce-a plecat din nou inapoi Cand de bunica mi-e atat...

Imagini cu 2018 La multi ani

Imagini cu 2018 La multi ani

Imagini cu 2018 La multi ani   Transmite celor dragi gandurile tale cele mai bune, insotite de o frumoasa imagine cu Happy New Year 2018. De revelion sa petreceti cat mai frumos,...