Univers de copil

A+ R A-


Metode contraceptive - Metode naturale de contraceptie 

 

metode naturale contraceptieMetodele naturale de contraceptie (sau planificarea naturala) se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina. Invatarea lor poate ajuta cuplul sa le foloseasca atat la contraceptie (prin evitarea contactelor in aceasta perioada sau recurgerea la celelalte mijloace anticonceptive) cat si la conceptie.

Modul in care aceste metode actioneaza se bazeaza pe evitarea intalnirii dintre spermatozoizi si ovul prin renuntarea la contacte sexuale in perioada in care ovulul ar putea fi fecundat.

  

Metode contraceptive naturale:

1. Metoda calendarului

Metoda calendarului (sau a ritmului) este metoda prin care se determina perioada fertila prin urmarirea ciclurilor menstruale anterioare. O sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, numai in zilele din jurul ovulatiei : 3-4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta. La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual. In cazul in care ciclul menstrual nu este constant calculul perioadei fertile difera: se identifica ciclul cel mai scurt si a cel mai lung din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 20, pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11 iar din rezultate se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna. De exemplu, perioada fertila a unei femei cu un ciclu ce variaza intre 27 si 33 de zile va fi cuprinsa intre ziua a 9 a (27 - 18 = 9) si ziua a 22 (33 - 11 = 22). Contraceptia se obtine prin evitarea contactelor in aceasta perioada fertila.

 

2. Metoda temperaturii bazale

Metoda temperaturii bazale reprezinta metoda care determina perioada fertila prin masurarea temperaturii corpului (in stare de repaos) cu un termometru special, cu scara extinsa intre temperaturile de 36 si 38 de grade, pentru a determina si cele mai mici cresteri ale temperaturii. Temperatura din perioada preovulatorie este egala sau mai mica de 36,6 grade si creste in jurul momentului ovulatiei (eliberarea ovulului), perioada in care femeia poate ramane insarcinata. In cazul metodei temperaturii bazale se masoara temperatura de dimineata, dupa trezire. Prin observarea atenta a curbei temperaturii pe parcursul a mai multe cicluri, poate fi stabilit relativ exact momentul ovulatiei.

 

3. Metoda mucusului cervical

Metoda mucusului cervical determina faza fertila prin controlul permanent a modificarilor caracteristicilor mucusului cervical din gatul uterin, ce poate fi pipait in vagin. Rolul mucusului este de a proteja spermatozoizii si a le usura parcurgerea drumului spre uter la intalnirea cu ovulul. Dupa menstruatie, sub actiunea hormonilor estrogeni, al caror nivel incepe sa creasca, mucusul cervical incepe sa-si schimbe atat consistenta cat si cantitatea. Pentru a folosi aceasta metoda, femeia trebuie sa poata face diferenta intre senzatia de "uscaciune" si "umezeala" la nivelul deschiderii vaginale din diferite faze ale ciclului menstrual. In timpul perioadelor "umede" trebuie sa poate face diferenta intre diferitele tipuri de mucus. In timpul perioadei fertile el are un aspect clar, este alunecos si elastic si abundent.

 

4. Metoda simptotermica

Metoda simptotermala reprezinta combinatia mai multor metode: metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical la cere se poate adauga metoda palparii colului si observarea durerii ovulatorii. Metoda palparii colului se bazeaza pe controlul tonusului colului uterin: cu 4 - 5 zile inainte de ovulatie colul se inmoaie iar dupa ovulatie redevine ferm. Durerile ovulatorii apar in momentul ovulatiei si sunt precum cele ale unei apendicite.

 

Principalele avatanje si dezavantaje ale metodelor de contraceptie naturala

Avantaje:

§         nu au efecte secundare;

§         partenerii impart responsabilitatea deciziei de contraceptie;

§         sunt foarte ieftine;

§         pot fi folosite atat pentru prevenirea cat si pentru planificarea unei sarcini.

Dezavantaje:

§         este nevoie de atentie, intelegere si acord din partea ambilor parteneri;

§         necesita mare atentie la inregistrarea datelor (ex.: temperatura);

§         este dificil de aplicat atunci cand ciclul este neregulat;

§         nu protejeaza impotriva HIV si a BTS.

 

5. Metoda coitului intrerupt

Metoda coitului intrerupt este o metoda contraceptiva traditionala, in care barbatul extrage complet penisul din vagin inaintea ejacularii.

Avantaje:

§         nu are efecte secundare;

§         nu presupune nici un cost;

§         poate fi utilizata ca metoda suplimentara de contraceptie.

Dezavantaje:

§         trebuie folosita la fiecare contact;

§         nu protejeaza impotriva transmiterii HIV si a BTS;

§         poate reduce placerea actului cu partenerul.

 

Avantajele metodelor naturale de contraceptie nu sunt deloc de neglijat. Ele nu reprezinta nici o interventie pe corp, pretul lor este scazut, iar invatarea lor poate ajuta cuplul sa le foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie.

Dar, ca orice metode contraceptive, pe langa avantaje, exista si anumite dezavantaje. In cazul folosirii abstinentei periodice, intervalele de timp in care trebuie evitat contactul sexual sunt lungi (10 - 15 zile in fiecare ciclu menstrual) in plus nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, nici a infectiei cu virusul HIV. Ele necesita instruire considerabila pentru o utilizare corecta, iar eficienta lor poate scadea foarte mult in cazul in care nu exista cooperare si hotarare din partea ambilor parteneri.

Eficienta lor este relativa. Termometrele si foile de diagrama necesare se gasesc in farmacii sau cabinetele de planificare familiala.

Aceste metode pretind o disciplina si un stil de viata regulat. O faza intensa de invatare si de practicare atenta a acestei metode sunt conditiile unei preveniri sigure a conceptiei. Metoda poate fi recomandata numai femeilor care isi cunosc bine corpul si au un ciclu regulat. Din acest motiv metodele sunt foarte nesigure pentru fetele tinere, al caror ciclu nu s-a stabilizat inca. De exemplu, in cazul unei femei necasatorite care nu planuieste sa creasca un copil singura, este recomandabil ca aceasta sa foloseasca o metoda contraceptiva cat mai sigura.

Cu toate ca o femeie poate ramane insarcinata in momentul intreruperii oricarei metode contraceptive (uita sa-si administreze pastilele contraceptive cateva zile), unele femei raman insarcinate doar dupa cateva luni de la intreruperea contraceptiei cu doze mari injectabile hormonale sau folosirea anticonceptionalelor cu incarcatura hormonala mare.

In momentul alegerii unei metode contraceptive este foarte important sa se ia in considerare daca aceasta se potriveste persoanei in cauza si stilului de viata al acesteia.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Laptele de vaca in alimentatia…

Laptele de vaca in alimentatia bebelusului

Laptele de vaca in alimentatia bebelusului Bogate in calciu, vitamine si proteine, produsele lactate par la prima vedere solutia practica si sanatoasa pentru a obisnui treptat copilasul cu alimentele...

Horoscop Taur 2016 Dragoste

Horoscop Taur 2016 Dragoste

Horoscop Taur 2016 - Dragoste Anul 2016 sta sub semnul romantismului si a pasiunii pentru nativii Taur. Vorbim despre un an relational dinamic, intens in plan...

Masurarea timpului si ceasuril…

Masurarea timpului si ceasurile

Masurarea timpului si ceasurile Intr-un alt articol am prezentat cum a descoperit omul “masina timpului”. Acum venim cu informatii noi si aflam cum ceasurile devin atribute ale vietii sociale.

Poezia Pui de lei de Ioan Neni…

Poezia Pui de lei de Ioan Nenitescu

Poezia Pui de lei - de Ioan Nenitescu   Vezi poezia “Pui de lei”, versuri apartinand autorului Ioan Nenitescu.   Eroi au fost, eroi sunt inca,Si-or fi, in neamul romanesc,Caci rupti sunt ca din...

Prejudecati si idei gresite le…

Prejudecati si idei gresite legate de alimentatie

Prejudecati si idei gresite legate de alimentatie Alimentatia are un rol deosebit in asigurarea unei sanatati de fier. Un corp sanatos si o viata sanatoasa presupune obiceiuri alimentare sanatoase. Iata cateva...