Univers de copil

A+ R A-


Nevoia de muzica

nevoia de muzicaZgomotele orasului nu sunt favorabile pentru educatia auzului. Continuitatea si brutalitatea lor obosesc sistemul nervos gingas al copiilor. Pentru a-i pregati in vederea educatiei muzicale de mai tarziu si pentru a-i face sa guste de pe acum gingasele placeri ale auzului, este necesar sa le dam prilejul sa asculte muzica.

In multe scoli si multe familii puterea educatoare a muzicii este, poate, prea mult uitata. Cantecul exercita in acelasi timp si vocea si urechea. De prisos sa mai revenim asupra sfatului ca e bine sa obisnuim pe copii sa cante incet, fara sa-si forteze vocea si in acelasi timp sa-i obligam sa se asculte unul pe altul, sa cante in cor in loc sa cante fiecare separat. Nimic mai placut decat vocile dulci ale micutilor copii, topite intr-una singura.

Pianul sau vioara, utilizate pentru a da jocurilor un ritm, dansurile si marsurile ca o variatie, pun in actiune atat simtul auzului cat si simtul muscular. Copiii se antreneaza usor si in scurt timp isi potrivesc miscarile dupa o arie simpla si devin gratiosi sub influenta muzicii.

In sfarsit, in educatia copilului de la oras e necesara putina reverie si putin supranatural. Incercam sa-i procuram aceste stari sufletesti povestindu-i istorioare, aratandu-i imagini si proiectii luminoase, dar aceste mijloace imping prea mult intr-o anume directie pe care trebuie sa se indrepte imaginatia.

Muzica, dimpotriva, adresandu-se auzului, lasa sufletului mai multa libertate; ea inlantuie copilul intr-o dulce visare si-1 transporta intr-o stare de fericire, poate grea de explicat, dar reala; stare de fericire linisita, plina de seninatate, propice sa incolteasca facultatile contemplative ale sufletului, cum asa de drept le numeste doamna Necker de Saussure.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezii de toamna de George Top…

Poezii de toamna de George Toparceanu

Poezii de toamna de George Toparceanu   Toamna in parc de George ToparceanuCad grabite pe aleeaParcului cu flori albastreFrunze moarte, vorba ceea,Ca iluziile noastre.

Privighetoarea legenda

Privighetoarea legenda

PrivighetoareaA fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti. A fost odată un împărat foarte vestit şi puternic, de care toţi împăraţii se temeau, căci atunci când...

Diamantul sintetic

Diamantul sintetic

 Diamantul sintetic  Minunata piatra pretioasa de care se leaga atatea legende – diamantul – este astazi intrebuintata in electronica, in microelectronica, in tehnica spatiala ca si in prelucrarea industriala a materialelor...

Viata inainte de nastere

Viata inainte de nastere

Viata inainte de nastere In urma cu ceva ani, cunoscutul dirijor Boris Brott a povestit, in cadrul unui interviu radiodifuzat, cateva intamplari din cariera sa: - Eram tanar. Descifram o lucrare noua...

Poezia Cantecul bradului de Lu…

Poezia Cantecul bradului de Lucian Blaga

Poezia Cantecul bradului de Lucian Blaga Va oferim spre lectura poezia “Cantecul bradului” scrisa de Lucian Blaga, inclusa in volumul „Nebanuitele trepte” (1943). Subt Ursa...