Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Sarbatoreste iubirea

Sarbatoreste iubirea

Sarbatoreste iubirea A devendit deja un obicei ca romanii sa sarbatoreasca iubirea, de Valentine’s Day, de Dragobete etc. Cu mic, cu mare, toti cei cu suflet tanar tin aceasta sarbatoare dedicata...

Fat Frumos si Ileana Cosanzean…

Fat Frumos si Ileana Cosanzeana

Fat Frumos si Ileana Cosanzeana   Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana reprezinta cuplul perfect, fiind cel mai indragit din folclorul romanesc. E o iubire ca-n povesti!   Fat-Frumos este personajul principal masculin din basmele romanesti,...

Sfantul Arhanghel Mihail plans…

Sfantul Arhanghel Mihail planse de colorat

Sfantul Arhanghel Mihail - planse de colorat   Sf. Arhanghel Mihail este conducatorul ingerilor buni si este sarbatorit in fiecare an pe data de 8 noiembrie, alaturi de Arhanghelul Gavriil. Provine din...

Felicitari si citate despre iu…

Felicitari si citate despre iubire si dragoste pentru Ziua Indragostitilor

Felicitari si citate despre iubire si dragoste pentru Ziua Indragostitilor   Viseara, spera si iubeste. Iubirea/dragostea e un lucru plin de viata. Ce poate fi mai minunat decat sa iubesti si...

Masuri profilactice in parazit…

Masuri profilactice in parazitoze

Masuri profilactice in parazitoze Pentru ca toate mamele sub foarte interesate de modul de prevenire al imbolnavirilor cauzate de parazitii intestinali va oferim o serie de reguli care trebuie respectate ca...