Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Boli ale urechii mijlocii

Boli ale urechii mijlocii

Boli ale urechii mijlocii Pe parcursul vietii pierderea auzului, totala sau partiala, constituie o infirmitate deosebit de grava, atat prin dificultatea posibilitatii de conversatie, cat si prin riscul accidentarii. Scaderea de...

Culorile planetelor

Culorile planetelor

Culorile planetelor In Univers exista un miraj gravitational. Conform teoriei generale a relativitatii, elaborata de Einstein, razele luminoase, emise de un astru indepartat, ce sunt deviate de o galaxie aflata in...

Sarcina luna cu luna

Sarcina luna cu luna

Sarcina luna cu luna   Ai aflat ca esti insarcinata. Felicitari! E un inceput de drum necunoscut si orice viitoare mamica doreste sa fie informata: doreste sa stie prin ce modificari va...

Secretul stolului de cocori

Secretul stolului de cocori

Secretul stolului de cocori Oamenii au urmarit din cele mai vechi timpuri stolurile de pasari calatoare. S-a observat de mult ca pasarile mici, ca: randunelele, lastunii, vrabiile si chiar ciorile, zboara...

De ce sare mingea

De ce sare mingea

De ce sare mingea De o mie de ori, de ce? De ce sare mingea? Iata o scurta povestire a Claudiei Voda care ne lamureste si ofera raspuns la...