Univers de copil

A+ R A-


Salutul, primul semn al politetii si codul bunelor maniere

Salutul primul semn al politetii si codul bunelor maniereAveti o singura ocazie sa faceti o prima impresie! Sa salutati pe cineva, sa faceti prezentarile sau sa va prezentati voi insiva reprezinta o treaba destul de dificila, iar daca mai sunteti si timizi, atunci chiar resimtiti totul ca o povara. Dar, nu va ingrijorati! Respirati usor, iar batalia e pe jumatate castigata daca cunoasteti modul in care trebuie sa procedati. Cealalta jumatate consta in a cunoaste cateva formule de salut care sa va reprezinte. E intotdeauna mai usor atunci cand cunoasteti persoana respectiva si cand stiti la ce se asteapta aceasta din partea dvs.

Salutarile pot fi la fel de simpe ca “buna ziua”, cand e vorba de vecin, sau complicate, cand e vorba sa va reamintiti numele tutuor dintr-un grup de persoane pe care le-ati intalnit doar o data. Iata cateva idei de baza care se pot folosi in materie de saluturi:

· Ridicati-va daca stati jos.

· Zambiti!

· Priviti in ochi persoana pe care o salutati.

· Apropiati-va de persoana in cauza si strangeti-i mana mai ales daca e prima oara cand va intalniti.

· Cand salutati un adult pe care-l cunosteti, dae pe care nu-l vedeti prea des, aveti la indemana cateva variante: fie ii strangeti mana si atat, fie va imbratisati (daca este bunicul, unchiul sau cineva apropiat).

· Pronuntati numele persoanei ca parte a salutului: “Salut, Mircea!” sau “Buna ziua, domnule Popescu!”

· Cand va salutati prietenii sau pe cineva pe care-l vedeti zilnic, nu e nevoie sa va ridicati sau sa strangeti mana. Dar e bine sa salutati primii cat mai prietenos, chiar daca e pur si simplu: “Salut!”

· In cazul in care folositi doar formula secreta a salutului, fiti pregatiti cu o continuare, gen: “Ce mai faci?” sau “O zi frumoasa!”

· Cand cealalta persoana va spune “Salut!”, raspundeti cu propriul dvs. “Salut!”, insotit eventual de o scurta intrebare.

Ideea e sa-i faceti pe ceilalti sa se simta bine si sa le dati impresia ca va bucurati sa-i vedeti. Nu e nevoie sa repetati toti acesti pasi de fiecare data cand vedeti pe cineva sau de fiecare data cand un oaspete intra in casa.

In cazul in care aveti oaspeti adulti, daca au plecat pentru un scurt timp si au revenit, salutul dvs. poate fi mai scurt si mai informal. Desi nu mai sunteti obligati sa va ridicati sau sa va strangeti mana de fiecare data cand revin in casa, ati aratati respect daca v-ati intrerupt din ceea ce faceati pentru a-i saluta si a le arata un pic de interes. “Buna ziua, tata/unchiule, domnule Popescu, cum a fost in oras/la cumparaturi?” Dupa care va puteti intoarce la treburile dvs.

Atunci cand strangeti mana cuiva, tineti cont de cateva reguli de baza:

· Intindeti mana dreapta cu degetul mare ridicat si palma intinsa.

· Prindeti mana cu fermitate, palma peste palma (evitati strangerile dure sau pe cele cu mana fleasca).

· Scuturati mana de 2-3 ori.

· Dati-va drumul din strangerea mainilor.

De asemenea, in abordare, in functie de cat de bine il cunosteti pe adult, de varsta si preferintele sale, il puteti apela cu titlul (doctor, etc.) urmat de numele de familie (Popescu, etc.) sau cu prenumele (Mihai, etc.). Cum aflati asta? In aceasta privinta, regulile sunt simple. Va adresati adultilor dupa titlu si numele de familie, cu exceptia cazului cand ei insisi va cer sa folositi prenumee sau alta formula de adresare. Daca prezentati pe cineva de varsta voastra unui adult, folositi titlul si numele de familie al adultului. Lasati-l apoi pe adult sa decida daca prefera sau nu un alt mod de adresare. “Matusa Dana, aceasta e prietena mea Dorina. Dorina, aceasta e matusa mea Dana, doamna Turcas.” Matusa voastra ar putea alege sa spuna: “Buna, Dorina, poti sa-mi spui Dana. Toti copiii imi spun asa.” Sau poate spune simplu “Buna!”, fara sa adauge nimic, ceea ce va insemna ca prefera ca Dorina sa i se adreseze cu “doamna Turcas”.

Salutul este esential in stabilirea unor relatii cu cei din jur si, evident, reprezinta primul semn al politetii. Sa stii sa saluti arata ca sunteti bine crescuti si educati frumos.

Retinem:

· Tinerii ii saluta pe cei mai in varsta.

· Barbatul saluta mai intai o femeie, chiar daca este mai tanara.

· Nou-venitii ii saluta pe cei deja adunati.

· Etc.

Raspundeti la salut, indiferent de imprejurari. Chiar daca ati prefera sa nu vedeti anumite persoane pentru a le saluta, nu merita sa le evitati. Tratati lucrurile cu tact, iar daca intalnirea este inevitabila, salutati scurt. Lucrurile vor gasi cu timpul rezolvare. Nu uitati sa zambiti!


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Lavanda imagini animate

Lavanda imagini animate

Lavanda imagini animate   Cat de minunate sunt imensele campuri de lavanda: bleu, mov, violet, roz sau albe si cat de minunat este parfumul acestora. In limbajul florilor, lavanda sau levantica este...

Culoarea rosu semnificatie in …

Culoarea rosu semnificatie in desenele copiilor

Culoarea rosu semnificatie in desenele copiilor   O componenta foarte importanta in desenele copiilor o reprezinta culoarea. Sa vedem insa ce ne dezvaluie preferinta pentru rosu, culoarea rosie in desenele copiilor. Rosu semnifica...

Omul de zapada suport de harti…

Omul de zapada suport de hartie

Omul de zapada - suport de hartie Sarbatorile de iarna sosesc cu pasi repezi. Pentru a patrunde in spiritul sfintelor sarbatori de iarna, pline de semnificatie, farmec si magie, poti confectiona...

Felicitari animate cu cale

Felicitari animate cu cale

Felicitari animate cu cale   Cala este o floare foarte eleganta, frumoasa si maiestuoasa. In Occident, calele se folosesc la cele mai importante evenimente. Calele au diferite semnificatii in functie de culoarea...

Felicitari si imagini de Hallo…

Felicitari si imagini de Halloween

Felicitari si imagini de Halloween Pentru a intra in spiritul Halloweenului va oferim o serie de felicitari si imagini pe aceasta tema. Felicitari le puteti trimite prietenilor sau le puteti posta...