Univers de copil

A+ R A-


Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii, credinte, obiceiuri si superstitii

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul traditii credinte obiceiuri si superstitiiTaierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc si este praznuita pe 29 august. Pe 1 septembrie incepe un nou an. Pentru a avea spor in casa si sanatate bine sa se tina post, indiferent de ziua in care pica aceasta sarbatoare. In acest fel, se aduce aminte de cel mai aspru postitor si propovaitor al pocaintei – Ioan Botezatorul.

In tradiţia populara, aceasta zi trista a Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul era cunoscuta ca “Sfantul Ioan cap taiat”, „Santion de toamna”, „Crucea mica” sau „Brumariul”.

Iata cateva traditii, credinte, credinte, obiceiuri si superstitii legate de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august):

E bine ca in aceasta zi sa se tina post. Indicat ar fi sa nu se tina petreceri ori chefuri. Candva, postul tinea „de la cruce la cruce”, adica din 29 august pana pe 14 septembrie - Ziua Crucii.

Cei care postesc pot sa consume in aceasta zi turta preparata din grau sau malai.

In aceasta zi nu e bine sa folositi obiecte ascutite si cutite, ci totul se rupe cu mana. Asadar, toate alimentele de la masa, inclusiv painea, se rup cu mana. Interdictia aceasta are legatura cu metoda prin care a fost ucis Sf. Ioan Botezatorul.

Nu se folosesc la masa farfurii sau blide de forma rotunda. Se stie ca Ioan a avut capul taiat pus pe o tipsie.

Nu e bine sa se consume legume si fructe de forma rotunda (asemanatoare capului) sau in forma de cruce, precum mere, pere, piersici, prune, nuci, capatani de usturoi, pepene etc. De asemenea, nu e bine sa se consume mancaruri, bauturi, legume si fructe de culoare rosie, precum carne rosie, ardei rosii, sos de tomate, rosii, pepene rosu etc.

Nu se consuma si nu se mananca preparate din varza. Se spune ca Sfantului Ioan i s-a taiat capul pe varza, de sapte ori, si tot de atatea ori a inviat.

Nu se bea vin rosu si nicio bautura de culoare rosie. Ele amintesc de sangele varsat de Sf. Prooroc Ioan in timpul decapitarii.

Unele persoane tin post si ajuna, iar altele mananca numai struguri. Se spune ca scapi de boli mostenite din familie.

O alta inderdictie este cea a folosirii maturii. Se crede ca zgomotul facut de matura ii deranjeaza pe morti.

Se zice ca e bine sa mergi la biserica in aceasta zi si sa fie sfintite mere, pere, struguri si castraveti. Mai apoi, acestea sunt impartite persoanelor mai sarace, in memoria rudelor decedate.

Se spune ca e bine sa fie tinute momente de reculegere in memoria rudelor decedate in conditii suspecte ori moarte napraznica. In amintirea acestora se impart pachete cu struguri, paine si cani cu apa care au fost sfintite anterior la biserica.

Se mai spune ca din aceasta zi incepe si frigul toamnei ...


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Albina si fluturele

Albina si fluturele

Albina si fluturele Va oferim spre lectura fabula “Albina si fluturele”, ilustrata prin ochii unui copil. Odata, o albina, zburand din floare in floare, se intalni cu fluturasul cel...

1 Martie 2014

1 Martie 2014

1 Martie 2014 Cu fiecare zi care trece suntem mai aproape de 1 Martie 2014, de sosirea calendaristica a primaverii. Romanii au o modalitate speciala de a sarbatorii venirea primaverii prin...

Samanta bucuriei

Samanta bucuriei

Samanta bucuriei   Va oferim spre lectura poezia “Samanta bucuriei” scrisa de Katia Nanu.   Calatorim pe harta tarii, Ce aventura de rod si lumina! Cu ochii mintii larg deschisi Privim patria – o dimineata senina.

Calciul si importanta lui pent…

Calciul si importanta lui pentru organism

Calciul si importanta lui pentru organism Calciul intra in constructia oaselor si a dintilor, care contin 99% din calciul organismului. Restul se afla in sange, inlesnind buna functionare a organelor, servind...

Dumnezeu povestire de Liviu Re…

Dumnezeu povestire de Liviu Rebreanu

Dumnezeu - povestire de Liviu Rebreanu Va oferim spre lectura povestirea „Dumnezeu”, o creatie a celebrului scriitor roman Liviu Rebreanu. Intr-o tara indepartata a fost odata un imparat care, cu cat imbatranea,...