Univers de copil

A+ R A-


Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

 

Pe 29 august e sarbatoarea Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Acest praznic se tine cu post, fiind o zi de doliu si rugaciune. Ioan Botezatorul este “Ingerul Domnului”, Inaintemergatorul Domnului, ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a dezvaluit lumii, pentru prima oara, ca Iisus Hristos este Mesia trimis de Dumnezeu. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, fiind fiul Elisabetei si al preotului Zaharia.

 

Primele cuvinte de invatatura ale Sfantului Ioan Botezatorul au fost: “Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor” (Matei 3, 2). Tot asa a inceput si Iisus Hristos Evanghelia Sa., iar primele cuvinte rostite la au fost: “Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor” (Matei 4, 17).

 

Din Evanghelie cunoastem ca, la un ospat de sarbatorirea zilei sale de nastere, Irod a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. La acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelulul lui Irod de la Maherus. De ce? Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, sotia fratelui sau. Sunt binecunoscute vorbele moralizatoare ale Sfantului Ioan:” Nu ti se cade tie sa ai de sotie pe femeia lui Filip, fratele tau!”

La aceasta petrecere, Salomeea, fiica Irodiadei a dansat in fata oaspetilor. A fost admirata de toti, inclusiv de Irod. Drept rasplata, la indemnul mamei sale, aceasta a cerut capul Sfantului Ioan Botezatorul. Irod n-a avut de ales, sentinta a fost executata imediat, iar capul insangerat al proorocului a fost adus pe un platou, iar Salomeea l-a dat mamei sale.

 

Capul Sf. Ioan Botezatorul a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat. Prima si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 24 februarie, iar a treia pe 25 mai.

Fiindca se temea ca Ioan Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod a dat ucenicilor doar trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Se spune ca Irodiada a ingropat capul in curtea sa, la mare adancime. De asemenea, traditia crestina spune ca doar Ioana, sotia dregatorului lui Irod a stiut unde a ingropat Irodiada capul Sfantului Ioan. In mare taina, ea l-a dezgropat si l-a inhumat, intr-un vas de lut, in mare secret, in Muntele Eleonului (Muntele Inaltarii). Aceasta e socotita cea dintai aflare a cinstitului cap al Botezatorului.

Capul Sfantului Ioan Botezatorul a stat aici pana in vremea Sfintilor imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, acesta a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei l-a asezat in biserica din aceasta cetate. Aceasta este socotita a doua aflare a sfantului cap.

In vremea luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.

In timpul cruciadelor, latinii au luat din Constantinopol, in anul 1204, o parte din capul Sfantului Ioan Botezatorul si l-au dus in Franta, asezandu-l intr-o biserica din Amiens, unde se afla si astazi. Capul Sfantului Ioan Botezatorul se numara printre cele mai venerate moaste.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Palatul fermecat Legendele Oli…

Palatul fermecat Legendele Olimpului

Palatul fermecat - Legendele Olimpului   S-a scurs o săptămână... o lună... sau un an... şi, precum hărăzise zeul iubirii, Eros, flăcăii ce-nainte nu conteneau s-o ceară de nevastă, acum o priveau...

Parinti si tipologii parentale…

Parinti si tipologii parentale

Parinti si tipologii parentale   Exista mai multe modalitati si strategii diferite de raportare a parintilor la proprii lor copii, iar acest fapt duce la conturarea unor efecte educative specifice asupra...

Legenda florii de liliac

Legenda florii de liliac

Legenda florii de liliac Mitologia greaca ne poveste ca zeul padurilor si campiilor, tanarul Pan, a intalnit-o intr-o dimineata pe frumoasa nimfa Syringa. Acesta a ramas fascinat de gratia nimfei. Insa,...

Strabismul si tulburarile de v…

Strabismul si tulburarile de vedere binoculare

Strabismul si tulburarile de vedere binoculare Ochiul este unul din cele mai de pret organe de simt ale omului. La nivelul lui se gasesc receptorii analizatorului vizual, care, la om si...

Cum comunica animalele intre e…

Cum comunica animalele intre ele

Cum comunica animalele intre ele Dintotdeauna omul a incercat sa dezlege misterele comportamentului animalelor. De cand oamenii de stiinta s-au deplasat pe teren, au putut fi intelese, demonstrand astfel ca regnul...