Univers de copil

A+ R A-


Vascul, planta decorativa si magica

 

Din punct de vedere botanic, vascul este un parazit care se dezvolta pe ramurile altor copaci, o planta ce paraziteaza pomii fructiferi si unii arbori. Creste, de obicei, pe ramurile copacilor de foioase, în special stejar, castan, mere sau plop negru.

 

Vascul, denumire si descriere

“Viscum album”, asa cum este cunoscut stiintific, nu are radacini proprii, isi fura hrana de la gazda sa. Mai mult de atat, vasc este denumirea data mai multor specii de plante din familiile „Loranthaceae” sau „Viscaceae”.

 

Vascul este o planta care creste incet, sub forma unei tufe atarnatoare, de culoare verde-galbuie, care se gaseste pe ramurile copacilor, chiar si la 4-5 metri inaltime. Frunzele vascului sunt vesnic verzi, iar fructele au forma unor bobite, fiind in interior vascoase si lipicioase.

Florile mici, de culoare galbena, apar toamna tarziu si fac loc aproape imediat fructelor albe. De la aceasta planta se folosesc frunzele impreuna cu ramurile tinere - Folium Visci cum stipites.

 

Numele obisnuit al plantei - mistletoe - provine din credinta ca vascul se inmulteste prin excrementele pasarilor. Prin secolul al XVI-lea, botanistii au descoperit insa ca vascul se inmultea, de fapt, prin semintele ingerate de pasari.

 

Vascul este, de fapt, un arbust ale carui ramuri se divid totdeauna cate doua, cu frunze verzi, care nu cad iarna. Acest arbust paraziteaza ramurile unor pomi, cum este marul de exemplu (cel mai bun vasc din punct de vedere calitativ). In ordine descrescatoare, valoarea terapeutica a vascului scade, dar creste din punct de vedere al toxicitatii, la par, mesteacan, trandafir si frasin.

 

Vascul, planta, mai este cunoscut la noi si sub denumirea de stoletnic, vase, vasc-de-par, vasc-de-brad. Cel mai adesea, vascul este recunoscut drept crenguta care nu poate lipsi din casele noastre in perioada sarbatorilor de iarna. Vascul de Craciun face parte din speciile din Europa, mai exact „Viscum album”. Aceasta planta nu este doar un simbol al sarbatorilor, ci si un remediu pentru diferite afectiuni.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

O carte buna e un prieten bun

O carte buna e un prieten bun

O carte buna e un prieten bun Despre carti … “O carte buna e un prieten bun” spune o vorba veche. Intr-adevar, cele mai bune sfaturi, cele mai drepte judecati se gasesc...

Regele Cresus si invatatul Sol…

Regele Cresus si invatatul Solone

Regele Cresus si invatatul Solone Cresus, un vestit si bogat rege din vechime, a intrebat intr-o zi pe invatatul grec Solone daca in calatoriile sale nu a intalnit un...

Animalele vorbesc

Animalele vorbesc

Animalele vorbesc? In intreaga lume exista o preocupare deosebita pentru a descifra “limbajul” animalelor. Dupa constatarile specialistilor, toate animalele, chiar si cele inferioare, se inteleg intre ele prin intermediul unui “limbaj”...

Curiozitati si recorduri ale m…

Curiozitati si recorduri ale melcului

Curiozitati si recorduri ale melcului Cine nu l-a intalnit? Si totusi, cati il cunosc intr-adevar? Fiindca banalul melc are inca multe “secrete” … Sunt cunoscute pana astazi cateva mii de specii de melci!...

Iata e primavara

Iata e primavara

Iata, e primavara! Va oferim spre lectura cateva versuri, “Iata, e primavara!”.     Stam voiosi in clasa, Noi toti copilasii, Ne jucam cu doamna Jocul “Ingerasii”.