Vacanta si intalnire cu soarele la tarmul marii
Inainte de a porni in vacanta, la mare, caliti-va trupul facand vreme de mai multe zile bai de aer si soare. Cel mai potrivit “teren de pregatire” il constituie strandurile, unde va veti bronza uniform si, cu acest scut, veti infrunta mai usor asaltul soarelui pontic.
Dar nu trebuie sa credeti ca bronzul dobandit in zilele petrecute la strand este o pavaza infalibila si, ca atare, sa ramaneti expusi radiatiilor solare, dintru inceput, ore intregi, pe plaja. O astfel de imprudenta poate avea urmari neplacute: arsuri grave ale epidermei, insolatia sau, in cel mai fericit caz, imposibilitatea de a va mai bucura de soare cateva zile.
Daca nu sunteti bronzat deloc, in prima zi, baile de soare le veti face in reprize scurte: 5 minute pe spate, 5 minute pe fata; acelasi timp vor fi expuse radiatiilor solare partile laterale ale corpului. Dupa aceasta va veti retrage, vreme de cel putin 30 de minute, intr-un loc ferit de soare – umbra vreunui copac, sub un cort ori la adapost racoros al umbrelelor colorate de pe plaja.
Expunerea la soare trebuie facuta rational, cu prudenta, in anumite ore ale zilei. Cea mai potrivita perioada o constituie primele ore ale diminetii – pana la ora 10, cand domina in radiatia solara, ultravioletele. Dupa aceasta ora, se intensifica razele infrarosii, iradiatii termice a caror intensitate arde necrutator pielea.
In fiecare zi vom spori cu inca cinci minute durata expunerii, avand grija sa alternam sistemic baia de soare cu “bai” de umbra si racoare.
Dupa ce v-ati scaldat in mare, uscati-va cu un prosop gros, altminteri, picaturile de apava raman pe fata, pe trup, actioneaza asemenea unor multiple lentile, care focalizeaza iradiatiile solare; urmarea – arsuri, cu tot cortegiul cunoscut de neajunsuri.
Plimbati-va pe tarmul marii: aerosolii din aer au un efect binefacator, dar in acelasi timp nu negrijati sa va acoperiti umerii cu un prosop; altminteri, expusi mereu soarelui, umerii sunt in primejdie “sa se arda”.
Scaldati-va in mare, dupa ce v-ati insorit bine trupul pe plaja. Nu zaboviti prea mult in apa: o baie de 10-15 minute este suficienta pentru a va racori si crea acele reactii pozitive pe care le determina contactul cu apa sarata, impactul cu valurile; veti putea reveni dupa ce mai luati “o portie” de soare pe plaja.
Daca apa e rece si v-ati infrigurat – pielea e acopera cu mici broboade (“pielea gainii”) si incepeti sa tremurati – rentoarceti-va pe tarm si, cu un prosop aspru, frecati-va pe tot corpul, pana cand pielea se inroseste puternic si frisonul dispare.
Sa nu va fie frica de serpii de apa: nu sunt vatamatori. In schimb, daca pe tarmul marii gasiti vreo meduza, nu o atingeti: cele mai multe specii de asemenea hidrozoare sunt inzestrate cu o serie de celule vezicante; punand mana pe masa gelatinoasa, riscati sa fiti “urzicati”; senzatia de arsura si mancarime se mentine, adesea, ore de-a randul.
- 18/09/2015 00:25 - Farmacia de acasa
- 15/09/2015 21:16 - Gimnastica antistres
- 09/09/2015 23:24 - La sfarsit de vacanta si inceput de activitate
- 02/09/2015 22:54 - Cafeaua si ceaiul
- 09/08/2015 01:06 - Raul de munte sau de altitudine
- 04/07/2015 01:09 - Detoxifiere pe timp de vara
- 21/06/2015 01:30 - Despre ingrijirea copiilor baile calde si reci la copii
- 08/06/2015 01:08 - Igiena somnului de amiaza
- 04/06/2015 01:07 - Consumul de cirese si beneficii pentru sanatate
- 24/05/2015 23:27 - Sfaturi medicale pentru femeile care vor sa ramane insarcinate