Univers de copil

A+ R A-


Viata in conditii extreme

In general, viul pretinde oxigen, o temperatura optima, o presiune de 1-1,5 atmosfere, o anumita aciditate, apa si substante hranitoare. Dar viata exista si spre extreme. De unde, pana unde? Iata cateva exemple, care pun in evidenta marea capacitate de adaptare a organismelor vii.

Supuse unor experiente de laborator, unele specii de muste au supravietuit la o temperatura de minus 270 de grade!

Profesorul Jacques Picard a descoperit microorganisme la o adancime (in ocean) de 11 kilometri, unde presiunea pe centimetrul patrat este de peste o tona!

In fiordurile Labradorului traiesc o serie de pesti care rezista la temperatura de 1,7° C, punctul de inghetare a sangelui fiind de 0,08° C.

In Antarctica s-a descoperit un lac cu o importanta concentratie de clorura de var, care nu ingheata decat la minus 48° C; in el s-au gasit bacterii si mucegaiuri ce se dezvolta normal.

Unele organisme unicelulare (alge si ciuperci inferioare) se dezvolta normal la o temperatura de 55-60° C. Recent s-au pus in evidenta microorganisme care traiesc si peste punctul de fierbere al apei!

Microbiologi unguri au descoperit o serie de microorganisme in apa iradiata a unui reactor atomic.

Lichenii si muschii supusi unor experimente cu radiatii radioactive nu au avut de suferit nimic la o doza de 200.000 de razi (rad – unitate de masura a radiatiei) in timp ce pinul alb si-a incetat procesul de crestere la 1-2 razi, iar la 20-30 razi a pierit.

Sporii se mentin intacti in conditii de maxima uscaciune, rezista in vid sau la temperaturi de congelare de pana la minus 270° C. Spori care au stat in conditii de anabioza, in cristale de sare, timp de peste 180 de milioane de ani au “inviat” cand au fost pusi in conditii normale.

Planta Haberlea rhodopensis (endemica balcanica) rezista la uscaciune pana la 3 ani; cea mai usoara umezire o readuce la viata.

Palaria versuri

Palaria versuri

Palaria - versuri   Va oferim spre lectura poezia „Palaria”, versurile fiind scrise de Dumitru Dragan. Ilustratia apartine Evei Nagy.   Am vazut o palarie Jos, sub nucul de la vie.   Isi facuse-n ea culcus Chitaristul Greierus.  

Metode contraceptive Metode de…

Metode contraceptive Metode de bariera

Metode contraceptive - Metode de bariera     Metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele impiedica fizic intrarea in contact a spermatozoidului cu ovulul. In general, aceste...

O brad frumos

O, brad frumosAfla versuri colinde – O, brad frumos.   O, brad frumos, O, brad frumos, Cu cetina tot verde, Tu esti copacul credincios, Ce frunza nu si-o pierde,

Copacul toamna abilitati pract…

Copacul toamna abilitati practice

Copacul toamna - abilitati practice Copacul toamna este o lucrare ce poate fi realizata chiar de catre copiii mici, de 3-4 anisori. Acestia pot sa realizeze copacul intr-un mod atractiv, lucru...

Poezii pentru copii de Tudor A…

Poezii pentru copii de Tudor Arghezi

Poezii pentru copii de Tudor Arghezi   Poezii pentru copii scrise de marele poet Tudor Arghezi.   Fetica Ce duh ai şi ce putere.Să-mpleteşti ceara cu miere,De la floarea din gradină,Ostenită de albină?Tu aduni...