Univers de copil

A+ R A-


Educarea elefantilor - colosii cenusii

Educarea elefantilor colosii cenusiiSunt mii de ani de cand elefantii merg la scoala omului. Indienii au inteles de mult ca acest animal inteligent poate fi invatat sa aduca cele mai variate servicii. In India antica, de pilda, elefantul juca rolul unei infricosatoare masini de razboi si adesea el era cel care “hotara” ce trib avea sa fie calcat in picioare, stricto sensu. De astfel si europenii au facut cunostinta cu acest impunator “car de lupta” al antichitatii, dupa Lucania, provincia unde a fost vazut prima oara. Au ramas celebri elefantii de lupta cu care generalul cartaginez Hanibal a trecut Alpii si i-a invins pe romani la ei acasa.

Pana astazi nu se stie daca pe vremea aceea era domesticit si elefantul african care, ulterior, a fost socotit de neimblanzit. In orice caz, incercari de a folosi colosul african, cel mai mare mamifer terestru, ca animal de calatorie si de munca, asemenea rudei sale indiene, n-au lipsit. Colonistii ar fi preferat, probabil aceasta alternativa uciderii in masa a elefantilor pentru pretiosul si mult cautatul fildes. In Germania, dinaintea primului razboi mondial, a fost infiintat chiar de un “Comitet pentru imblanzirea elefantului african”, care a ramas insa o institutie sterila. In schimb, belgienii au socotit de la bun inceput ca uriasul nu ar putea fi educat si de aceea au vrut sa aclimatizeze in Africa elefanti indieni. Incercarile lor au dat insa gres: animalele introduse pe continentul african in 1879 au murit inca in drum spre Congo.

Aceste initiative au fost reluate dupa alte doua decenii, cand ziarele franceze au anuntat ca un elefant african a fost imblanzit intr-o misiune catolica din Africa Centrala. In acelasi an a luat nastere “Statia de domesticire a elefantilor” care din 1948, functioneaza in localitatea Aru din nord-estul Republicii Zair. Aceasta statiune zoologica este acum cunoscuta in toata lumea. In felul acesta a fost definitv spulberata legenda despre neimblanzitul Loxodonta africana. Desigur, este nevoie de ani de zile si de o nesfarsita rabdare pana cand uriasul cenusiu sa inceapa a munci pe ogoarele africane sau sa apara in arenele de circ. “Scolarizarea” nu e deloc usoara, nici pentru pedagogi, nici pentru “elevi”.

Cornacii, incep tentativele de apropiere abia dupa ce tinerii elefanti salbatici se afla de cateva saptamani in captivitate. Ingenunchiatul e extrem de greu de invatat.

In infruntarea dramatica dintre om si animal, celui dintai ii trebuie curaj, iar celui de al doilea resemnare, din momentul cand intelege ce scopuri urmareste tractiunea dureroasa a lanturilor asupra picioarelor din fata.

Antrenamentul pentru muncile agricole incepe abia cand animalele implinesc 12 ani si dupa ce si-au insusit cateva deprinderi domestice elementare.

Copiii in pictura lui Vladimir…

Copiii in pictura lui Vladimir Volegov

Copiii in pictura lui Vladimir Volegov   Vladimir Volegov a surprins in picturile sale copilaria, inocenta copilariei, fericirea copilariei. Pictorul a surprins copiii in firescul lor, intr-o viata linistita, frumoasa, delicata …...

Serbare de 8 Martie Pentru tin…

Serbare de 8 Martie Pentru tine, draga mama

Serbare de 8 Martie - Pentru tine, dragă mamă   Vă prezentăm un program pentru serbarea de 8 Martie – Ziua Mamei, intitulat „Pentru tine, dragă mamă”. Sala unde va avea loc...

Intamplare de dimineata

Intamplare de dimineata

Intamplare de dimineata   Va oferim spre lectura poezia “Intr-o dimineata” scrisa de Ioana Dana Nicolae.   Astazi pentru prima data Se-mbraca neajutorata.  

Cantec pentru tricolor poezie

Cantec pentru tricolor poezie

Cantec pentru tricolor - poezie Va oferim spre lectura poezia “Cantec pentru tricolor” scrisa de Marin Sorescu. Drapel, eveniment sonor Si respiratia mea vie, Rasare din cuvantul dor A ta iubire de mosie.

Foloasele lamailor

Foloasele lamailor

Foloasele lamailor Deoarece intotdeauna putem avea lamai la indemana e bine sa se stie ca zeama de lamaie e foarte buna si ca medicament si pentru inacrirea mancarurilor. De...