Univers de copil

A+ R A-


Lipitoarea

LipitoareaLipitoarea este un vierme care traieste prin balti si ape lin curgatoare.

Lipitoarea are corpul moale ca si rama, turtit si alcatuit din numerose inele. Pe partea dorsala are culoare verzuie-negricioasa ca si malul apelor si cu dungi negre pe partile laterale.

Lipitoarea ajunge la 10-15 cm lungime, avand la capete cate o ventuza. La partea anterioara, in mijlocul ventuzei, se afla gura, iar deasupra ventuzei din partea posterioara se deschide orifciul anal. Pe inelele de langa ventuza anterioara se gasesc 10 pete, care sunt un fel de ochi.

In timpul mersului se serveste de cele 2 ventuze. Cu ventuza anterioara se fixeaza pe pietre, plante sau pe fundul apei, apoi incovoaie corpul, aducand ventuza posterioara langa cea anterioara. Dupa aceea isi desprinde ventuza anterioara si, sprijinita pe ventuza posterioara, isi lungeste corpul cat poate inainte. Aceste miscari le repeta. Ea inoata foarte bine prin ondulatiile corpului sau, cu ajutorul muschilor de sub piele, care sunt bine dezvoltati.

Lipitoarea respira prin piele, ca si rama. Ea se hraneste sugand sangele diferitelor animale. Cu ventuza anterioara, in mijlocul careia se gaseste gura inarmata cu 3 falci tari, chitinoase, dintate pe margini ca niste fierastraie mici, se prinde de pielea animalelor. Falcile sunt asezate in forma literei Y. Cu aceste falci cresteaza pielea pana la sange, apoi suge sangele cu lacomie, servindu-se de o gusa puternica. Sangele se aduna in cele 22 de buzunare ale stomacului, pe care le umple. Lipitoarea apoi se desprinde de animalul atacat, cu stomacul plin de sange. Ea poate trai din aceasta rezerva de hrana uneori chiar un an de zile.

Iarna se lasa mai la fund, unde apa este mai adanca si unde nu ajunge inghetul. In acest timp consuma sangele supt in timpul verii.

In trecut, lipitorile erau intrebuintate in medicina pentru a scoate sange de la oamenii bolnavi. Acest mijloc era primejdios, prin faptul ca lipitorile puteau sa infecteze rana.

Toti viermii – ca rama si lipitoarea – care au corpul format din inele se numesc viermi inelati. Ei formeaza impreuna incrangatura viermilor inelati.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mare expozitie la o ferma

Mare expozitie la o ferma

Mare expozitie la o ferma Va oferim spre lectura povestirea “Mare expozitie la o ferma” scrisa de Marin Sorescu. Deci, unde mergem azi? La … o …mare expozitie la o ferma. Copii,...

Poze Valentines day

Poze Valentines day

Poze Valentine’s day Ziua de Valentine’s day numita si Ziua Indragostitilor este sarbatorita pe 14 februarie. Este o zi in care celebram sentimentele frumoase, gandurile bune, iubirea. Pregatiti persoanei iubite o...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2013

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2013     Aflati ce va rezerva astrele pentru luna decembrie 2013 pe plan sentimental. Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2013 pentru toate zodiile.     

Unirea Munteniei cu Moldova si…

Unirea Munteniei cu Moldova si Ioan Cuza Domnul ales la 24 ianuarie 1859

Unirea Munteniei cu Moldova si Ioan Cuza Domnul ales la 24 ianuarie 1859 In acest articol incercam sa deslusim modul cum s-a facut unirea Munteniei cu Moldova si cum a fost...

Motivele inceperii rascoalei c…

Motivele inceperii rascoalei conduse de Tudor Vladimirescu

Motivele inceperii rascoalei conduse de Tudor Vladimirescu   In timpul domniilor fanariote viata poporului ajunsese foarte grea. La lacomia boierilor, dornici sa se imbogateasca, se adauga jaful si apasarea turceasca. Mai ales...