Univers de copil

A+ R A-


Insolatia

 

Ce este insolatia?

Intr-un mediu cu temperaturi ridicate, corpul uman „scapa” de excesul de caldura prin cresterea fluxului sangvin la nivelul pielii, prin transpiratie si expirarea aerului cald. Atunci cand aceste mecanisme sunt depasite, pot aparea semne de insolatie. Daca temperatura aerului este prea ridicata sau prea umeda, corpul ajunge sa genereze caldura mai repede decat poate „scapa” de ea, sistemul de termoreglare al organismului nu mai face fata, astfel incat temperatura interna poate atinge valori alarmante, determinand aparitia leziunilor cerebrale (in primul rand edem cerebral acut) si leziuni la nivelul altor organe (care pot fi mai mult sau mai putin reversibile).

Gravitatea simptomatologiei cauzate de expunerea la soare este legata, in primul rand, de deshidratare, pierderi de saruri si de deteriorarea sistemului de termoreglare.

  

Insolatia este o stare care poate pune viata in pericol si care apare daca organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura. Persoana cu insolatie are o temperatura de pana la 40,5 de grade Celsius si nu mai transpira.

Insolatia apare in sezonul estival, iar persoanele care sufera de insolatie sunt acelea care s-au expus  pe o perioada lunga de timp la caldura excesiva emanta de razele soarelui. Atentie insa, insolatia se poate instala chiar si atunci cand ne ferim de razele soarelui si stam la umbra. In zilele foarte calduroase, umbra copacilor sau a umbrelei de soare nu poate proteja de insolatie.  

Efectele daunatoare ale soarelui la orele amiezii sunt cauzate de actiunea razelor ultraviolete, indeosebi cele de tip A si B, care strabat straturile de piele (epiderma, derma si hipoderma). Razele UV-A ajung pana la derma si altereaza colagenul, care asigura elasticitatea pielii, grabind astfel procesul de imbatranire cutanata prematura. Razele UV-B ataca celulele epidermei si provoaca efecte acute imediate (insolatia) sau efecte de durata, cum ar fi cresterea in volum a alunitelor si unele dermatoze fotoagravante (lupus erimatos, acnee estivala, infectii ale pielii, dermatomiozite). Nu este exclusa evolutia afectiunilor spre cancerul de piele (melanom), a carui frecventa a crescut alarmant in ultima vreme. Trebuie subliniat ca nimeni nu este imun la efectele negative ale soarelui, nici chiar atletii cei mai antrenati. 

 

Un grad inalt de risc exista la copii, persoanele in varsta, femeile gravide si bolnavii care sufera de afectiuni cronice, mai ales cele ale inimii si plamanilor, care sufera de obezitate, dereglari hormonale sau de metabolism, boli cronice incurabile, boli cardio-vasculare, care nu sunt obisnuite cu un anumit tip de clima.

Din punct de vedere al pigmentarii pielii, persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt cele mai sensibile fata de expunerea la soare. Oamenii cu pielea maslinie / creola si parul brunet fac mai greu insolatie decat cei blonzi. Persoanele mai sensibile la actiunea razelor de soare sunt cele cu pielea deschisa la culoare; oamenii bruneti cu pielea creola fac mai greu insolatie decat cei blonzi.

 

Nu exista o gradare a tipurilor de insolatie, dar ea se manifesta diferit la diversele categorii de varsta. La copii si batrani, insolatia are efecte mai puternice din cauza deshidratarii ce urmeaza varsaturilor. Bebelusii si copiii sunt cei mai vulnerabili la insolatie.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sa invatam sa desenam un puiso…

Sa invatam sa desenam un puisor

Să învăţăm să desenăm un puişor   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un puişor, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.    

Produsele cosmetice in timpul …

Produsele cosmetice in timpul sarcinii

Produsele cosmetice in timpul sarcinii Pe perioada sarcinii ar fi bine sa reduceti folosirea produselor cosmetice si sa apelati la o ingrijire cat mai naturala. Mizati, in special, pe...

Toamna Demostene Botez

Toamna Demostene Botez

Toamna - Demostene Botez   Toţi acei ce-ntreaga varăAu lucrat din zori în seară,Toamna au roade bogateAu şi fructe, şi bucate,

Noapte de iarna de Otilia Cazi…

Noapte de iarna de Otilia Cazimir

Noapte de iarna de Otilia Cazimir Vezi poezia Noapte de iarnă, scrisă de Otilia Cazimir.   Luna plină-a răsărit, Sus pe deal s-a odihnit, Şi pe cerul ca oglinda A pornit-o cu...

Sucevita balada in versuri

Sucevita balada in versuri

Sucevita - balada in versuri Va oferim spre lectura balada in versuri “Sucevita” scrisa de Tavian Tofei. Manastire, manastire, Cremene peste iubire, Arbore peste culoare ...