Viata Sfantului Nicolae
Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu, in localitatea Patara din Asia Mica, in a doua jumatate a secolului al III-lea. Nicolae provine dintr-o familie instarita si erau tare fericiti. Dar, iata ca vremea a trecut, iar parintii acestuia au murit. Nu l-a tentat averea, asa ca a ales ca toate avutiile si mostenirea s-o imparta cu cei nevoiasi.
Mai apoi, a hotarat sa plece in pelerinaj, iar la intoarcere a fost ales arhiepiscop de Myra.
Nicolae a inceput sa fie onorat ca Sfant incepand cu secolul al VI-lea. De-a lungul secolelor, Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti, iar chipul sau a fost pictat mai mult decat al oricarui alt sfant, exceptie facand Fecioara Maria. Acesta a savarsit numeroase miracole, fiind cunoscut si sub denumirea de Taumaturgul - Facatorul de Minuni. Nicolae s-a remarcat prin credinta, zel si dragostea sa fata de oameni, in special pentru copii.
In cinstea sa au fost ridicate mii de biserici. De exemplu, numai in Anglia sunt cateva sute. Nu in ultimul rand mentionam faptul ca Vladimir, tarul Rusiei, in urma unei calatorii la Constantinopol, auzind povestile minunate despre Sf. Nicolae a hotarat sa-l numeasca patronul spiritual al Rusiei.
Am aminti doar intamplarea de la Niceea, petrecuta in anul 325. Aici a avut loc primul sinod acumenic. Acestia condamnau erezia lui Arie, ce sustineau ca Iisus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Evident, Nicolae nu a acceptat acest aspect si a avut loc chiar o confruntare. Aparator feroce al ortodoxiei si al credintei in Dumnezeu, Nicolae, ingrijorat de situatie si ruptura ce ar putea interveni in cadrul Bisericii, nu s-a putut abtine si i-a dat o palma lui Arie. De atunci a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, copiilor neascultatori sa li se dea o nuielusa – ca semn de avertisment. Traditia spune ca aceasta nuielusa reprezenta o crenguta de aur, motiv pentru care in colindele romanesti se canta despre florile dalbe, flori de mar. Daca aceasta nuielusa, pusa in apa, va inflori pana la Craciun - Sarbatoarea Nasterii Domnului, inseamna ca Sfantul Nicolae a intervenit pentru iertarea celui caruia i-a fost oferita crenguta, aducand alinare, putere si credinta.
De-a lungul timpului, a oferit mult, a adus alinare celor intristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe multi bolnavi.
Sfantul Nicolae a murit in anul 340, iar in secolul al XI-lea, ramasitele acestuia au fost descoperite de marinarii italieni si depuse la Bari. In acest loc se afla si in prezent. Tot in acest loc a fost construita o manastire, special pentru toti cei credinciosi care se afla in pelerinaj prin Tara Sfanta, cu scopul de a se inchina la moastele Sfantului Nicolae. Se spune ca acestea emana din cand in cand un miros dulceag ...
In istorie, Nicolae a ramas drept sfant si patron spiritual pentru multe tari si orase, fiind considerat ocrotitorul copiilor si al celor nevoiasi, al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre si al victimelor sistemului judiciar.
Crestinii il sarbatoresc cu drag pe Sfantul Nicolae si in ziua de astazi, pe data de 6 decembrie. Prin generozitatea sa fata de cei lipsiti de ajutor si, in special fata de copii, Sfantul Nicolae continua sa ramana un model de intelepciune, dragoste si milostenie.
- 20/12/2014 01:40 - Nasterea Domnului Iisus Hristos
- 19/12/2014 01:08 - Ziua de Ignat obiceiuri traditii si povestiri
- 11/12/2014 01:05 - Nasterea lui Iisus Hristos pe intelesul copiilor
- 10/12/2014 01:10 - Hartia si problemele ei
- 07/12/2014 01:32 - Despre arama alama si bronz
- 30/11/2014 19:56 - Tricolorul Romaniei imagini animate
- 29/11/2014 00:57 - Lostrita pestele tigru al apelor din Carpati
- 25/11/2014 01:18 - Semnificatia zilei de 1 Decembrie
- 24/11/2014 01:01 - Eminescu si stiinta
- 21/11/2014 00:33 - Manastirea Cozia